Houtworm verwijderen: hoe doet u dat?

U heeft een fraai antiek, houten meubel in de kamer staan, een meubel met een lange geschiedenis of mooie herinneringen. U loopt er elke dag een paar keer langs, en ineens ziet u een gaatje in het hout. Een gaatje gemaakt door houtworm. Niet dadelijk reden tot grote paniek, maar wel een aandachtspunt dat u niet te lang mag laten liggen. Houtworm kan namelijk onherstelbare schade veroorzaken. Bovendien staan al die gaatjes in een meubel niet heel mooi, zeker niet als het meubel de blikvanger in de kamer is.

Laten we beginnen met het uit de wereld helpen van een misverstand. Houtworm in huis is geen teken van slechte hygiëne. Houtworm trekt zich niets aan van een stofzuiger of een sopje. Het betekent echter niet dat u achterover kunt leunen om te wachten op wat er komen gaat. Houtworm beperkt zich namelijk niet tot een enkel meubel. Hij verhuisd makkelijk naar andere meubelen, houten vloeren, wanden en dragende constructies in de woning. Houtworm verwijderen moet dus niet op de lange baan geschoven worden.

Wat is houtworm?

Houtworm kan bestaan uit verschillende soorten insectenlarven. De meest bekende is de larve van de houtwormkever. Ook de bonte knaagkever en de huisboktor komen vaak voor. Vooral laatste is een echte lastpak, omdat deze larven groter zijn en in kortere tijd meer schade aan het hout toe kunnen brengen.

Larven van de houtwormkever zijn drie tot vier millimeter groot. In naden en spleten van het hout legt een vrouwtje twintig tot dertig eitjes. Daaruit komen larven die zich twee tot drie jaar in het hout nestelen en zich vol vreten met hout. Ze hebben een grote voorkeur voor de zachtere delen van hout. Vervolgens verpoppen ze zich tot insect en kruipen ze via gangen in het hout naar buiten. Daarna begint de hele cyclus opnieuw.

Hoe weet je dat je houtworm in meubelen hebt?

Gaatjes in hout zijn natuurlijk een belangrijk teken; dit zijn de uitvlieg-openingen die de kevers gebruiken als ze van larve verpopt zijn naar hun kever-vorm. Die uitvlieg-openingen kunnen echter oud zijn. Oude openingen zijn vaak donker van kleur. Zijn de openingen licht van kleur en zit er stof om heen? Dan gaat het waarschijnlijk om actieve houtwormen. Het kan helpen om een stukje papier over de opening te plakken. Zit daar na verloop van tijd een gat in, dan heeft een kever zich een weg naar buiten gevreten. Leg ook eens een stuk zwart papier onder de opening. Als er na een tijdje wit stof op zit, dan duidt dit op nog actieve houtwormen.

Hoe wordt houtworm in meubelen bestreden

Houtworm verwijderen kan op verschillende manieren. Aangetast hout kan afgekoeld worden tot een temperatuur van min achttien graden, of verhit tot een temperatuur van plus 55 graden.

Daarnaast kan hout behandeld worden met anoxie. Het hout (zoals een meubel) wordt luchtdicht verpakt en het zuurstofpercentage wordt verlaagd. Dit kan ook in een vacuüm cel gedaan worden. Ten slotte kan gebruik worden gemaakt van insecticide. Dit werkt echter alleen voor onbehandeld hout, omdat insecticide niet door gelakt of geverfd hout kan dringen.

Is houtworm gevaarlijk voor mensen?

Nee, houtworm is niet gevaarlijk voor mensen. Voor zover bekend verspreiden de larven geen ziektes. Ze steken niet en bijten ook niet. Wel vreten ze houten draagconstructies in bijvoorbeeld een woning aan. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld omdat een steunbalk in het dak het gewicht niet meer kan dragen en, in het ergste geval, een deel van het dak instort. Ook houtworm in de poten van meubelen is niet fijn, omdat dit er op termijn voor kan zorgen dat de poten het gewicht van de stoel (of van de persoon in de stoel) niet meer kan dragen en er een poot breekt. Dat kan een gemene val tot gevolg hebben. Indirect is houtworm dus wel degelijk gevaarlijk voor mensen.

Wilt u ook houtworm verwijderen uit uw meubelen? tMeubeltje heeft de oplossing! Neem snel contact met ons op via het contactformulier, via e-mail of telefonisch en wij nemen graag de mogelijkheden met u door!