Schoonmaken van een klok

Staat uw klok af en toe stil, haperen de wijzers of staat hij helemaal stil en krijgt u hem niet meer aan de praat? Dan moet uw klok waarschijnlijk schoongemaakt worden. tMeubeltje kan het uurwerk schoonmaken om het weer te laten lopen. Komen we daarbij versleten onderdelen tegen? Dan zorgen wij er voor dat deze vervangen worden.

Het schoonmaken van een klok omvat in grote lijnen de volgende handelingen.

  • Uit elkaar halen van het uurwerk
  • Reinigen van alle onderdelen
  • Controle op slijtage en defecten
  • Polijsten van de tappen
  • Vervangen van uitgelopen lagers
  • Vervangen van versleten of beschadigde onderdelen
  • In elkaar zetten van het uurwerk
  • Opnieuw afstellen en oliĆ«n

Klok restauratie laat uw klok weer lopen

Het hangt aan de muur maar het tikt niet meer. Omdat hij stuk is, uw mooie antieke klok. Het defect kan verschillende oorzaken hebben. Het uurwerk moet eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden wil het soepel en goed blijven lopen. Of misschien is er in de loop van de jaren iets versleten in het binnenste van de klok, of is er iets kapot gegaan.

Ook kan het zijn dat de jaren hun sporen hebben achtergelaten op het houtwerk van de klok. Dat wilt u natuurlijk graag allemaal opgelost hebben. Dan is klok restauratie aan te raden. tMeubeltje doet naast meubelrestauratie ook aan klok restauratie. Wij helpen u dus graag verder met uw klok, of het nu een staande klok is, hij aan de muur hangt of een tafelmodel is.

Klok restauratie

Ook kunnen we de wijzerplaat en kast van de klok onder handen nemen. We kunnen de wijzerplaat en wijzers restaureren en de kast nalopen op eventuele beschadigingen zoals putjes, deuken en krassen in het hout. Omdat dit raakt aan het vak van meubelrestaurator kunnen we dit vakkundig en (bijna) onzichtbaar voor u oplossen.

Klein onderhoud

Ieder uurwerk moet eens in de vier tot vijf jaar op bepaalde punten opnieuw geolied en gevet worden. Daarmee voorkomt u dat de lagers drooglopen en het uurwerk onnodig slijt. Dat kunt u beter niet zelf doen met een spuitbus of bijvoorbeeld naaimachineolie, dat is niet goed voor het uurwerk.

Ook als de klok niet defect is raden wij dus aan eens in de zoveel tijd met uw klok langs te komen voor klein onderhoud. Daarmee verlengt u de levensduur van de klok en is minder snel groot onderhoud nodig. Eventuele kleine problemen kunnen dan ook dadelijk opgespoord worden, waarmee wordt voorkomen dat ze hun weerslag hebben op het hele uurwerk en de klok stuk gaat.

Zelf uw klok afstellen

Heeft u het idee dat uw klok niet meer helemaal gelijk loopt met de tijd? Dan kunt u de klok zelf bijstellen met het moertje dat aan de slinger zit. Houdt hierbij de slingerstang goed vast. Als deze per ongeluk meedraait kan het slingerveertje breken. Draait u naar links (omlaag) dan gaat de klok langzamer lopen. Draait u het naar rechts (omhoog) dan gaat de klok sneller lopen.

Vergeet hierbij niet dat u bij een antieke klok niet dezelfde nauwkeurigheid mag verwachten als van een atoomklok. Een afwijking van ongeveer tien minuten per week is bij een antieke klok niet ongebruikelijk.

Is uw uurwerk ook toe aan klok restauratie? tMeubeltje helpt u graag verder! Vul het contactformulier is, stuur een e-mail of bel ons en wij gaan voor u aan de slag! Wilt u advies over uw klok of over klok restauratie? Ook dan kunt u contact met ons opnemen.